
با اصطلاحات مرتبط با زندان و زندانبانی در متون قانونی آشنا شوید.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان زندانها و اقدمات تأمینی و تربیتی کشور، توسعه اطلاعات حقوقی و قضایی شهروندان از اهداف آموزشی و اطلاعرسانی روابط عمومی است؛ برهمین اساس هم مخاطبان میتوانند مجموعهای از اصطلاحات مرتبط با حوزه زندان را در این مطلب دریافت کنند. محتوای این دایرهالمعارف بهروز میشود.
مؤسسه کیفری: واحدی زیرمجموعه سازمان است که متهم یا محکوم به دستور مرجع قضایی یا قانونی صلاحیتدار، بازداشت و یا برای تحمل محکومیت حبس با هدف اصلاحوتربیت و بازسازگاری اجتماعی در آنجا نگهداری میشود که انواع آن عبارت است از زندانهای بسته، نیمه باز، مرکز حرفهآموزی و اشتغال یا زندان باز، بازداشتگاه، اردوگاه کاردرمانی و کانون اصلاح و تربیت اطفال و نوجوانان
زندان بسته: زندانی است محصور با برجهای دیدهبانی که دارای دو پوسته یا حصار داخلی و خارجی و برخوردار از شرایط و ضوابط امنیتی و حفاظتی.
زندان نیمهباز: مکان محصوری است با حفاظت مناسب در حد فاصل حصار داخلی و خارجی زندان بسته که در آنجا محکومان در زمان معین و تحت نظارت مأمور مراقب مسلح، به کار گمارده میشوند و پس از خاتمه کار مجدداً به خوابگاه گروهی یا اختصاصی بازگشت داده میشوند.
بازداشتگاه: محل نگهداری موقت متهم تحت قرار تأمین کیفری که با دستور کتبی مقام قضایی یا قانونی صلاحیتدار به آنجا معرفی شده و تحت مدیریت یا نظارت سازمان است.
اردوگاه کاردرمانی: محلی است برای نگهداری اصلاحوتربیت محکومان جرایم مواد مخدر و روانگردان.
کانون: محل نگهداری متهمان و محکومانی است که سن آنها در زمان ارتکاب جرم تا هجده سال تمام شمسی میباشد.
مرکز حرفهآموزی و اشتغال یا زندان باز: یکی از اقسام ندامتگاه عمومی است که محکومان به موجب رای دادگاه و یا با تصویب شورای طبقهبندی با سپردن تأمین مناسب محکومیت خود را در آنجا با حرفهآموزی، تحصیل علوم و فنون یا اشتغال به کار در حوزههای صنعتی، خدماتی و کشاورزی میگذرانند. این اماکن بدون مأمور مراقب مسلح بوده و محکومان پس از اتمام ساعت کار برای استراحت به خوابگاه گروهی درون ندامتگاه و یا بیرون از آن که تحت نظارت سازمان میباشد، باز میگردند.
زندانی: محکومی که به دستور مرجع قضایی یا قانونی صلاحیتدار در یکی از انواع مؤسسههای کیفری نگهداری میشود.
مددجو: متهم یا محکوم دارای سن کمتر از هجده سال تمام شمسی در زمان ارتکاب جرم که مطابق قانون و آییننامه اجرایی سازمان باید در کانون نگهداری شود.
تعزیر: مجازاتی که مشمول عنوان حد، قصاص و یا دیه نیست و به موجب قانون در موارد ارتکاب محرمات شرعی و یا نقض مقررات حکومتی تعیین و اعمال میگردد.
حبس تعزیری: مجازاتی است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و قانونگذار میزان آن را تعیین کرده است. این حبس به هشت درجه تقسیم شده است که درجه اول شدیدترین و درجه هشتم آن سبکترین است. در برخی موارد میتوان مجازات حبس را به جزای نقدی یا جایگزین حبس کاهش یا تبدیل کرد.
حد: مجازاتی است که موجب، نوع، میزان و کیفیت اجرای آن در شرع مقدس تعیین شده است.
قصاص: مجازات اصلی جنایات عمدی بر نفس، اعضاء و منافع است که به شرح مندرج در قانون مجازات اسلامی اعمال میشود.
دیه: اعم از مقدر و غیرمقدر، مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس، اعضاء و منافع و یا جنایات عمدی درمواردی که به هر جهتی قصاص ندارد به موجب قانون مقرر میشود.
تسلیم به رأی: اعمال ماده ۴۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری که محکومعلیه حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط نموده و تقاضای تخفیف مجازات مینماید.
ادغام: اعمال مواد ۵۱۰ و ۵۱۱ قانون آیین دادرسی کیفری مبنی بر تجمیع محکومیتها
اعمال ماده 696 قانون مجازات و یا ماده 3 نحوه اجرای محکومیتهای مالی: بازداشت و یا ادامه بازداشت محکومعلیه تا رد عین، مثل و یا ادای قیمت محکومله
اعمال تبصره ۳ ماده ۵۱۳ قانون آیین دادرسی کیفری: انتقال محکوم به حبس به نزدیکترین زندان محل سکونت
آزادی مشروط: در مورد محکومیت به حبس تعزیری، دادگاه صادرکننده حکم میتواند درمورد محکومان به حبس بیش از ۱۰ سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات با رعایت شرایط ماده ۵۸ قانون مجازات اسلامی حکم به آزادی مشروط صادر نماید.
تعلیق مجازات: معلق شدن اجرای تمام یا قسمتی از مجازات بر اساس ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی
این مطلب بهروزرسانی میشود ...
نظر شما